Stratenmaker hoeft niet meer door de knieen

PIERSHIL - De stenen liggen weer op z’n plek, maar aan het begin van de week zijn de stratenmakers van firma Van den Berg druk bezig geweest om de Kievitstraat in Piershil te herbestraten.

Dit gebeurde met een innovatieve bestratingsmachine waardoor de stratenmaker niet meer op de knieën hoeft te gaan, maar rechtop de stenen op hun plek legt. Het patroon van de bestrating wordt in de machine gelegd en vervolgens uitgerold als een tapijt over het zand. Korendijk is de eerste gemeente in de Hoeksche Waard waar het herstraten op deze manier plaats had.
Het bedrijf dat de herbestrating voor de Korendijk uitvoert is Van den Berg Westmaas. “Door de inzet van dergelijke machines zet de directeur van het bedrijf Rob Cresee zich in voor zijn mensen. Het is volgens de Arbo-wet min of meer verplicht grote hoeveelheden straatwerk machinaal uit te voeren. Er zijn hiervoor verschillende machines”, legt Olaf van der Beek, afdeling Ontwikkeling en Beheer van Korendijk uit.
“De gebruikelijke manier is de stenen op een hoop gooien en dan op pallets in het verband opstapelen. Vervolgens machinaal uitvoeren volgens de methode van nieuw straatwerk. Op deze manier is het nog steeds belastend voor de rug van de werknemer. Omdat men dan nog gebukt staat of ver moet reiken.” Op de bestratingsmachine op de foto kunnen de werknemers gewoon rechtop blijven staan. Met deze manier van bestraten is er eindelijk verlichting voor de beroepsgroep met één van de zwaarste beroepen.

Comments are closed.